2014. március 9., vasárnap

Hit- és erkölcstanoktatás, avagy bibliaismereti oktatás Hetednapi Adventista Egyház szevezésében

„Az elme nevelése a szív nevelése nélkül egyáltalán nem nevelés!” (Arisztotelész)

„Az igazi nevelés nem fullad ki a kemény iskolai tanulásban, hanem köze van a teljes személyhez, annak teljes létéhez és képességeihez. Az igazi nevelés a fizikai, értelmi és lelki erők harmonikus fejlődése.” (Ellen G. White)

A Hetednapi Adventista Egyház a második legnagyobb egyházi iskolahálózatot tartja fenn a világon: 5716 általános iskolát, 1577 középiskolát, 107 főiskolát és egyetemet működtet másfél millió diákkal és hallgatóval. Szeretnénk megosztani tudásunkat és tapasztalatunkat a Biblia oktatásának területén Önnel és gyermekével!

HITOKTATÁS = BIBLIAISMERETI OKTATÁS

Meggyőződésünk, hogy a gyermekek fejlődése szempontjából a legjobb, hogyha nem dogmákat tanulnak, hanem megismerik a Biblia történeteit, amelyek könnyen érthetők bármely korosztály számára. Miközben a tanulók beleélik magukat a történet szereplőinek helyzetébe, kialakítják az emberi életről, kapcsolatokról vallott etikai meggyőződésüket, és megismerik Isten személyét és tetteit. Ez a találkozás nem múlik el nyomtalanul, aminek pozitív hatásait a szülők is tapasztalják: a gyermek nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb lesz, erősödik erkölcsi érzéke és önbizalma is.

SZABADSÁG Hiszünk abban, hogy minden ember Istentől kapott joga, hogy a rendelkezésére álló információk és átélt tapasztalatai alapján kialakítsa világnézetét és megválassza hitét. Ezért az önálló gondolkodásra nevelés az egyik legfontosabb célunk. Számunkra nem a tananyag visszamondása, hanem annak feldolgozása és felhasználása a siker mércéje a tanulók fejlődésében.

SZERETET „A szeretet… az igazi nevelés alapja” - Ellen G. White. A hetednapi adventisták a gyermeket áldásnak tartják, Isten ajándékának. Meggyőződéssel valljuk, hogy Jézus szerette a gyermekeket, és a velük való bánásmódot ma is figyelemmel kíséri. A gyermekek megbecsülése, önértékelésük fejlesztése, testi és lelki jólétük óvása kötelesség. Minden hitoktatásban felhasznált irodalom és szemléltető eszköz ezt a célt szolgálja.

ISMERET A Biblia inspirációja az élet minden területén megjelenik. A képzőművészeti vagy zenei alkotások jelentős része akkor érthető, ha a mű készítője által tanulmányozott és megjelenített témákban a szemlélő is felfedezi az ábrázolt bibliai személyeket, történeteket. Gyermeke elsajátíthatja ezeket az ismereteket egy vidám és játékos foglalkozáson.

EZÉRT SZERETJÜK az adventista hitoktatást:
„Az adventista bibliaoktatás vidám és mókás, mert itt játszunk is.” (Hencsi, első osztályos)
„Azért szeretem az adventista bibliaoktatást, mert Istenről tanulunk, és megtanulunk imádkozni. Sok szép éneket énekelünk. Nagyon jól érzem magam az órán.” (Zsani, első osztályos)
„A bibliai történetek tanulása közben megérinti a gyerekeket Isten szeretete, ami jó irányba tereli fejlődésüket. Nem minden gyermekben alakul ki helyes önértékelés, énképük sokszor torz, mert valaki azzá tette. A bibliaoktatáson Isten szeretetéről beszélve a gyerekek megértik, mennyire egyediek és értékesek.” (Szőllősyné Nagy Annamária, hitoktató)

JELENTKEZÉS ÉS TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:


LAISZNÉ NAGY ANNAMÁRIA, hitoktató: 06-30/947-7760; l.n.annamari@gmail.com